Menü

webSCADA folyamatirányító rendszer

Nagy szolgáltatási területtel bíró közmű szolgáltató vállalatoknak a hatékony és optimalizált üzemeltetéshez, a biztonságos üzemmenet biztosításához és a fogyasztók kor színvonalán történő kiszolgálásához egy korszerű folyamatirányító rendszer alkalmazása szükséges.
 
A korszerű folyamatirányító rendszerek hatékony segítséget tudnak adni a vállalat által kitűzött stratégiai célok eléréséhez, és jelentős üzemeltetési és karbantartási költségcsökkenést eredményeznek az ellátási biztonság javítása mellett. Ilyen rendszer alkalmazásával jelentős megtakarítás érhető el, amelynek főbb összetevői:
 
 • Jelentős üzemeltetési költség megtakarítás
 • Ellátási és üzemeltetési biztonság erősítése.
 • Integrált rendszerek létrehozása. Azonnali adathozzáférés.
 • Egységes irányítás és ellenőrzés lehetősége
 • A beépített technológia hasznos élettartalmának növelése.
 
A korszerű folyamatirányító rendszerek már nem csak hibajelző rendszerek, hanem a hatalmas mennyiségű, begyűjtött adathalmazra épülő üzemeltetést támogató rendszerek, amelyek ma már nem működhetnek szigetszerűen az szolgáltató társaság területén, és szigetszerűen az szolgáltató társaság többi nagy, informatikai rendszerétől (MIR, ERP).
 
Magyarországi fejlesztésű, 15 év innováció eredményeképpen létrejött webSCADA 6.0 folyamatirányító rendszer korszerű eszközökkel tudja segíteni az üzemeltetőket a költségek csökkentésében, az üzembiztonság maximalizálásában, miközben webes felületű, okostelefonokon és táblagépeken is működik, és a vállalati és egyéb hatósági adatszolgáltatások elkészítését automatizált riportok készítésével segíti. Mindezek segítségével a döntéshozók közvetlenül hozzáférnek a szükséges adatokhoz, mégpedig könnyen érthető, feldolgozható formában.
 
Az irányítástechnikai rendszerek modernizálása és mind teljesebb körű kiépítése segít abban, hogy a kor kihívásaira hatékony és megfelelő választ tudjon adni egy üzemeltető társaság.
 
 
A webSCADA rendszer 6. generációja a legújabb informatikai technológiákat használva a legfejlettebb alap SCADA funkcionalitást nyújtja. Az alapfunkcionalitáson túl a webSCADA rendszer részét képezik az alábbi funkciók, melyek túlmutatnak a „szokásos” SCADA funkcionalitáson:
 
 • Terepi kommunikáció széles választéka. Beépített kommunikációs driverek az iparban alkalmazott PLC típusokhoz (Siemens, Schneider, Omron, Moeller, Allen-Bradley, Saia…). Egyedi kommunikációs driverek fejlesztésének lehetősége.
 • Korlátlan mennyiségű adat kezelése. Nincsenek korlátok az letárolt adatok mennyiségében. Egy nagy rendszer esetén akár évente 25 milliárd adat is keletkezik és tárolásra kerülhet. Korszerű algoritmusok támogatják ennek az óriási mennyiségű adatnak a villámgyors visszakeresését, teljesen átlagos asztali számítógépeken.
 • NoDB megoldások támogatása. Nincs szükség drága adatbázis kezelő rendszerek megvásárlására. A webSCADA támogatja a fájl szintű adattárolást a grafikon, esemény és napi adatok tárolására.
 • Optimalizált grafikon adat mentés: Változónként beállítható a mentés gyakorisága, ami lehet fixen meghatározott időközönként vagy a változó értéktartományához viszonyított százalékos eltérés. Ezzel csökkenthető a grafikon adatbázis mérete és növelhető az adatok lekérdezési sebessége.
 • Lekérdezés varázsló: Az előző pontokban ismertetett óriási mennyiségű adatból nagyon fontos, hogy a döntésekhez szükséges információk gyorsan és hatékonyan eljussanak a döntéshozók asztalára. A lekérdezés varázsló segítségével programozói ismeretek nélkül lehet Excelben szabadon jelentéseket, riportokat előállítani tetszőleges formátumban. A webSCADA a rendszerben tárolt adatokból feltölti ezeket a jelentéseket és igény esetén akár emailen, ütemezve elküldi a megadott személyeknek.
 • Adatok térképi megjelenítése: Ingyenesen elérhető térképen megjeleníthetők a rendszer üzemállapotai. Sok Üzemeltető több tízmillió forintos térinformatikai rendszereket épített ki, azonban a felhasználók 95%-a nem használ többet, mint amit pl. a GoogleMaps nyújt az internetes felhasználóknak, ingyen. A rendszerünkben ezt az alaptechnológiát használjuk. Ki tudjuk rajzolni a közmű hálózatot, valamint adattáblákat, műszaki információs rendszerből származó információkat is meg tudunk jeleníteni.
 • Beépített MIR funkciók: a folyamatirányító rendszerben szereplő objektumokhoz biztosítjuk adattáblák megjelenítésének lehetőségét, így az objektumokhoz más adatok is kapcsolhatók: pl. karbantartási adatok.
 • Titkosítás és tömörítés: a teljes kliens és szerver közötti adatforgalom titkosított és tömörített. Igény szerint lehetőség van HTTPS protokoll használatára, amihez nem kell tanúsítványt vásárolni, mert a webSCADA saját tanúsítványt generál a használatához.
 • Fejlett jogosultsági rendszer: A webSCADA saját jogosultsági rendszerének biztonságáról az SHA512 alapú jelszó titkosítás és a salt-zott jelszavak gondoskodnak. Jól skálázható hozzáférés biztosítható a folyamatirányító rendszert felépítő egységekhez a felhasználói csoportok és az azokhoz rendelt változó szintű hozzáférés létrehozásával.
 • Böngésző független kliens: A legkorszerűbb webes technológiák biztosítják, hogy a kliens alkalmazás minden ma elérhető desktop és mobil böngészőben azonos módon jelenik meg a felhasználók számára.
 • Beépített webszerver: Nincs szükség külön webszervert telepíteni a webSCADA szervert futtató számítógépre. A rendszer saját webszervert hoz létre és futtatja a kliens alkalmazások kiszolgálásához.
 • SemanticZoom: A folyamatirányító rendszer összefüggési ábráinak egy speciális megjelenítési formája. A technológiai ábra különböző nagyítási szinteken eltérő részletességgel, eltérő információ-tartalommal jelenik meg a felhasználónak. Ezzel segíti a gyors áttekintést az éppen aktuális üzemállapotról és a részletes adatok megjelenítését egy szűkebb terület működésének vizsgálatáról az esetleges beavatkozáshoz.
 • Okostelefonok és táblagépek teljes körű támogatása: Korunk informatikája egyre inkább nem az asztali számítógépekről szól, hanem az intelligens mobil eszközökről. A webSCADA rendszer teljeskörű támogatást nyújt ezen eszközök számára.