Menü

FKF Hulladékhasznosító Mű SCADA rendszer felújítása

post img
Új fontos feladatot nyertünk el a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit ZRT. megbízásából. A feladat tárgya a Hulladékhasznosító Mű technológiájához kapcsolódó WinCC 7.5 SCADA rendszer elkészítése a 4 kazánvonalra az IEC 61 511 szabványsorozat figyelembevételével.
 
A felügyelt és vezérelt rendszer technológiájának rövid ismertetése:
 
A szemétszállító célgépek mérlegelés után a rámpára hajtva a zártterű szemétbunkerbe ürítik a szemetet (lakossági kommunális hulladék). A bunkerből a hulladékot polipmarkoló daruk rakják a kazánok adagoló berendezéseibe. A hulladék a kazán tűzterébe jutva az úgynevezett hengerrostélyon keresztülhaladva elég. A vízzel lehűtött salak a salakbunkerbe jut, ahonnan markoló daru rakja teherautóra.
 
A forró füstgáz a kazán fűtőfelületeivel érintkezve lehűl, áthaladva a füstgáztisztító rendszeren (mechanikus előleválasztó ciklon, abszorpciós reaktor, zsákos szűrő), azt követően a füstgázszívó ventilátoron és a kéményen át a szabadba kerül.
 
A kazánokban termelt gőz elvételes kondenzációs gőzturbinára vezetve hasznosul. A Mű távfűtő hálózatra dolgozik a turbinából elvett gőzmennyiségnek megfelelően, valamint villamos energiát termel, amit az országos hálózaton keresztül értékesít.
 
A Mű alapvetően csak a felhasznált tüzelőanyag fajtáját tekintve különbözik egy fűtőerőmű technológiájától.
  
Az FKF Nonprofit Zrt. Hulladékhasznosító Mű korszerűsítésekor a kazánvonalakra füstgáztisztító rendszer lett telepítve. A füstgáztisztító rendszer, a kazánok vezérlése és szabályozása egységesen SIEMENS Simatic S7 folyamatirányító rendszerrel lett megoldva.
 
Az ábrán látható, hogy a fő technológiákat (kazánok, turbina, generátorok, vízüzem, füstgáztisztító), redundáns S7-400-as PLC-k vezérlik, ezeknek vannak alrendszerik, amelyek vagy decentrális perifériák, vagy önálló S7-300-as PLC-k.
A munka során a feladatunk a WinCC 7.5 SCADA, illetve az S7-400-as PLC-k programozása a kazán vezérlők viszonylatában. Ezekbe a PLC-kbe nem új vezérlést kell írni, hanem a felső szintű Profibus hálózatot kell lecserélni Profinetre, míg a technológia irányban továbbra is marad a Profibus hálózat.
 
A technológia fontosabb műszaki paraméterei: 
  • kazánok száma: 4 db
  • kazán (szemétégetési) teljesítménye: 15 t/h
  • kazán (égő) teljesítménye: 40 t/h
  • frissgőz hőmérséklet: 405 °C
  • frissgőz nyomás: 40 bar
  • turbógenerátorok teljesítménye: 24+3 MW
 
 
 
« Vissza