Menü

Januári betonozás? „Lehetetlen, igen, az, akkor lássunk munkához!” (Philippe Petit francia zsonglőr)

post img
A síelni vágyóknak és a turizmus gazdasági szereplőinek nem kedvez a Csíki-medence januári időjárása, nekik még várni kell az igazi télre és hóra. Velünk azonban nagyon kegyes. Csíkszereda Integrált Városfejlesztési Stratégiai tervében foglalt célkitűzések teljesüléséhez még az időjárás is igazodni látszik. Már ami a gazdaságfejlesztési területet érinti.
 
A projekt tervezésekor nem mertük volna az alapozást, betonozást januárra tenni. Még most decemberben is úgy kívántunk boldog karácsonyt és új évet az építő partnerünknek, hogy a munkálatokat várhatóan február végén tudják folytatni. Mert a Csíki-medencében a január és a február a leghidegebb, nagy fagyokkal. Aztán beköszöntött az új év, de a nagy hidegek nem jöttek. Így a munkálatokat folytatjuk.
 
A sávalap kiásása után a sávalap betonozásával és az alapgerendák zsaluzásával, vasazásával folytatódtak az építői munkálatok. Az időjárást mindazonáltal melegnek nem mondhatjuk. Az építkezésen dolgozó szakembereknek köszönjük a munkájukat, mert ha a betonnak most elég az 1 fok, ez azért a kint dolgozóknak, akárhogy is nézzük, hideg, hiszen a szél miatt ez -3 foknak érződik.
 
Az időjárás meglepő alakulása számunkra, automatizálással, folyamatirányítással foglalkozó cég számára is fontos tapasztalás, mert megrendelőinket a változó időjárási viszonyok éppúgy érintenek, mint most bennünket. Az eddigi tudással nem lehet pontos éves terveket készíteni. A webSCADA termékünk legújabb kutatás-fejlesztési folyamatában a mesterséges intelligencia funkciónak egyre nagyobb szerepe és szolgálata lesz. Hiszen nem csak a valós idejű adatok szolgáltatására van ma már szükség, hanem az előre nem látható, de az integrált adatokból kiolvasható, a program által előre jelzett várható események jelzésére is egyre nagyobb az igény. Legyen ez akár egy előre jelzett – a megszokottnál enyhébb időjárási időszak – ami alatt a későbbre tervezett karbantartások egy része előrébb hozva hamarabb elvégezhető. Aminek lehet jobb humánerőforrás elosztás és/vagy működési költségcsökkentő eredménye.
 
Mindenesetre most, amíg az időjárás megengedi, az építkezést folytatjuk... mínusz 10 fokig MO5-ös kötésgyorsítóval és a hideget keményen álló székely szakemberekkel.


 
« Vissza