Menü

Ipar4.0

Napjaikban éljük a negyedik ipari forradalom időszakát, amelyben a fejlett digitalizáció lehetőséget nyújt a vállalatok valamennyi értékteremtő tevékenységének integrációjára. Az Ipar 4.0 mozgatórugója az internet, melynek segítségével létrehozható az emberek, gépek és vállalatok egymással kommunikálni képes hálózata. Az így létrejött rendszerben az adatok folyamatos gyűjtésével, megosztásával és elemzésével lehetővé válik a termékek és szolgáltatások újszerű, az egyedi igényeket sorozatgyártási keretek között kielégítő előállítási módja.
 
 

Az Ipar 4.0 kifejezés mögött meghúzódó jelenség értelmezésében, technológiai tartalmának meghatározásában, valamint műszaki és gazdasági hatásainak megítélésében jelenleg még nagy a bizonytalanság, ugyanakkor a téma jelentőségét mutatja, hogy szinte mindenkit komolyan foglalkoztat. Az üzleti szektor szereplői felismerték, hogy az Ipar 4.0 áthatja az egész értékláncot, a rendelkezésre álló erőforrások, valamint az ellátási és megrendelői hálózat integrációja új szintre emeli az átláthatóságot, a vállalati, szállítói, illetve vevői értékteremtést, a versenyképességet.

A CONTROLSOFT majdnem három évtizedes irányítástechnikai és automatizálási szakterületen szerzett tapasztalataival csatlakozik az Ipar 4.0 alkalmazások fejlesztésébe és megvalósításába. A társaság a 2018. évtől villamosipari és szoftverfejlesztési kapacitását megbízható partnerek bevonásával gépészeti tervező és kivitelező háttérrel is megerősítette, hogy magas színvonalú megoldásokat tudjon nyújtani az egyre összetettebb megrendelői igényekre. Az általunk kifejlesztett és alkalmazott folyamatirányító rendszer a legtöbb iparágban egyaránt alkalmas meglévő rendszerek korszerűsítésére és új rendszerek megvalósítására.
 
 
A rendszer alapját a folyamatos adatgyűjtés adja a termelést irányító programozott vezérlőktől, gépektől és a termelést felügyelő szenzoroktól. A folyamatos kommunikáció a gépekkel és akár gépek között teljes mértékben illeszkedik a mai kor egyik vezető irányvonalához, a dolgok internetéhez (IoT).

A termelési, vezérlési folyamatok felügyelete során hatalmas adatbázisban tárolt adat jön létre, amely annyira komplex, hogy a feldolgozása hagyományos adatbázis-management eszközökkel nehézségekbe ütközik. Ezeknek a nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatoknak a feldolgozásához Big Data alapú szoftveres megoldásokat biztosítunk.

A rendszer kliens oldali megjelenítése teljesen web alapú, így bármilyen eszközön könnyen kezelhető egy internetes böngészőt alkalmazva. A megjelenített felületek könnyen az adott rendszerhez igazíthatók, így a fejlesztés gyorsan elvégezhető. A felületen online nyomon követhetők a folyamatok és arra alkalmas berendezések esetén a távvezérlés is megoldható.

Folyamatirányító rendszerünk folyamatosan figyeli az operátori beavatkozásokat, riasztásokat és mindezek a gyakoriságát. Ezeket felhasználva segíti a folyamatok tervezését, operátorok minősítését arra alkalmas mutatószámok generálásával.

A mesterséges intelligenciát felhasználva gépi tanulási algoritmusokkal a szoftver folyamatosan figyeli az eseménysorokat a rendszerekben, így képes már korábban bekövetkezett riasztási eseményeket jóval az előtt előre jelezni, hogy az újra végzetes hibákhoz vezetne.
 
 
A rendszer támogatja a preventív karbantartást az által, hogy a termelési folyamatban részt vevő berendezések futásteljesítményét folyamatosan nyomon követi, így információt kap a felhasználó futásidőkről, meghibásodásokról, meghibásodások közti időkről és javaslatot kap a karbantartási időkre.

Mindezeknek a megoldásoknak köszönhetően a rendszer nagyban támogatja a folyamatok hatékony üzemeltetését, kiszűri a nem megfelelően működő egységeket, rámutat a fejlesztési lehetőségekre és összességében növeli a hatékonyságot további értékeket teremtve.
 
A rendszer könnyen integrálható a legtöbb vállalat informatika rendszerébe, illeszthető más hardveres és szoftveres megoldásokhoz. Alapvetően egy szerver-kliens megoldás, amelynek szervere egy Windows alapú szolgáltatásként futó program, így a futtatásához csak egy Windows operációs rendszerrel rendelkező számítógép szükséges. A kliensek ehhez kapcsolódnak egy böngészőben futtatható alkalmazásként, így nincs szükség további felhasználói programok telepítésére.

Társaságunk széleskörű tevékenységi körében vállalja:
 • villamos és irányítástechnikai rendszerek tervezését, kivitelezését és karbantartását
  • 0,4kV - 10kV-s elosztók
  • hajtásszabályozások
  • folyamatműszerezés
  • PLC és SCADA rendszer kiépítés
  • teljes körű, komplett villamos és irányítástechnikai rendszerek
 • meglévő ipari gépek, berendezések átalakítását, kiegészítését
  • PLC vezérlőszekrények tervezése, gyártása, programozása
  • technológiai folyamatok vagy lépések automatizálása
  • folyamatirányító rendszer tervezése és telepítése
 • új gépek és berendezések tervezését, kivitelezését, beüzemelését és felügyeletét
  • raktári rendszerek
  • csomagoló gépek
  • szállítópályák
  • közbenső puffer állomások
  • szerelő állomások és rendszerek
  • ipari robotokra épülő gyártócellák, munkaállomások, adagolók
  • automatizált gyártórendszerek
 
A CONTROLSOFT eddig megvalósított projektjei már sok helyen bizonyítottak többek között a vízkezelési technológiában, az autóiparban, a légiforgalmi irányításban, a mezőgazdaságban, a logisztikában, a távhő szolgáltatásban, a földgáz szállításban.

Tekintse meg referenciáinkat