Menü

Ahogy Székelyföldön mondjuk, befödtük az épületet

post img
Ezzel a hírrel egy virtuális bokrétaünnep veszi kezdetét, mert már nem csak a falak épültek meg, hanem befödésre került az épület. A bokrétaünnep az építők és építtető közös ünnepe, melyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani. A középkorból származó szokás jogi szerepet is játszott, egyfajta teljesítési igazolásként működött. A legkorábban a 13. századi említésekből ismert hagyomány az építő munkásokat és a kivitelezőt ünnepli meg. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el és ünnepi beszédet mondanak, ugyanakkor alkalom nyílik arra is, hogy a barátoknak és rokonoknak bemutassák az építkezés állását.
 
Ahogy a képeken is látszik, a munka máris folytatódik. Az ablakokra várunk, s a szigetelőanyagok szállítása zajlik az építő telepre. Lassan ablakot és szigetelést is kap az épület.
 
Most már látjuk a belső terek indusztriális építészeti stíluselemeit is, vagyis a látszó beton felületeket. Nem akartuk túlzásba vinni. A tervező a belső oszlopokat és a plafont tervezte meg látszó beton felülettel. Az építővel együtt akkor láthattuk az eredményt, amikor a zsaluk – ahogy itt mondják, a kofrázsok – lekerültek az oszlopokról és a plafonról. Nekünk tetszik. Bár tudjuk, hogy a látszó beton megítélése vegyes. Van egy ideillő közmondás, miszerint „Ízlések és pofonok különbözők.” Vagyis az ízlés egyéni dolog, nem lehet róla vitatkozni. De ha hozzáteszünk egy gondolatot, még az ódzkodók is más szemmel tekintenek rá. Az oszlopok olyanok lettek, mintha egy több százéves tengeri kikötőből hozattuk volna a tengervíz által tartósított fagerendákat. A kikötő port-ot is jelent, ami a mi szakterületünk egyik fontos kifejezése. A számítógépes hálózatok esetében a port jelenti a kommunikáció végpontját egy operációs rendszerben. A port szó egyaránt vonatkozik magára a fogható tárgyakra (hardverre) és a specifikus folyamatot vagy egyfajta hálózati szolgáltatást felismerő logikai építményekre (szoftverre) is.
 
Múlt, jelen és jövő... minden benne lesz az épületünkben. Még a modern látszó betonfelületekben is, ha egy kicsit megállunk és ezen elmerengünk.


 
« Vissza